(30) 936 5795

info@delgep.hu

GY.I.K

Kinek éri meg?

Elsősorban azoknak akik rendelkeznek a szükséges tüzelőanyag típusok valamelyikével (Fűrészpor, pellet, faapríték, meggymag, szárítási hulladék stb.), mert számukra ez lehet a legolcsóbb fűtési alternatíva. Van olyan ügyfelünk akinek pont emiatt két év alatt behozta az árát.
Továbbá mindenkinek aki olcsóbb ugyanakkor kényelmes fűtési alternatívát keres. Fontos szempont hogy rendelkezik a tüzelőanyag tárolására alkalmas helyiséggel.

Milyen kazánt válasszak?

Kazánjaink aprítéktüzelésre lettek kifejlesztve, így kiépítésben kevésbé inkább teljesítményben van különbség! Tehát a befűtendő terület mérete határozza meg, hogy melyik kazánra van szükség. A 25 és 35 kW os kazánjainkat családi házak esetleg kisebb üzletek fűtésére ajánljuk, míg a 80 és 100 kW –os kazánokat műhelyek, üzemek , iskolák fűtésére vagy esetleg több épület együttes fűtésére ajánljuk.

Mekkora teljesítményre van szükségem?

A pontos teljesítményszükséglet meghatározásához javasoljuk hogy konzultáljon a fűtésszerelőjével! Viszont egy megközelítőleges értéket kaphat az alábbi módszerrel:
A befűteni kívánt négyzetmétert megszorozzuk a belmagassággal. Ebből megkapjuk a légköbmétert. Pl: 200 négyzetméteres terület 3 méteres belmagassággal: 200x3=600 légköbméter.
Következő lépésként egy „átlag értéket” veszünk alapul 50W-ot. Sokszor körülbelül ekkora teljesítményre van szükség 1 légköbméter kifűtéséhez. Összeszorozzuk a kettőt:
600x50=30 000 W   amit ha elosztunk 1000-el akkor megkapjuk a kilowattot
Tehát a fenti példánkhoz 30kW-os kazánra lenne szükség körülbelül. Ehhez leginkább a 35kW-os kazánunkat ajánljuk.

Milyen a jó apríték? Mire kell figyelnem?

Az aprítéknak két fő tulajdonságát érdemes figyelembe vennünk: Nedvesség tartalom és méretosztály. Az apríték minél „szárazabb” annál jobb égést és hatásfokot tudunk elérni. Érdemes olyan aprítékot beszerezni aminek alacsony a nedvesség tartama 20% körül. Illetve ha magasabb akkor hagyni időt neki hogy kiszáradhasson! (Például tavasszal megvenni a következő évi tüzelőt és a fűtési szezonig kiszáradhat ha védjük az esőtől és nedvességtől)
A másik tulajdonság a méret amely három fő kategóriára osztható. G20 G30 és G50-es apríték. Ezek méret szabványok amelyek meghatározzák az apríték maximális átmérőjét. G20as aprítéknál a maximális keresztmetszet 2 négyzetcentiméter a G30-nál az apríték maximális keresztmetszete lehet 3 négyzetcentiméter és G50nél 5 négyzet centiméter. A Biottomat adagolóink a G20as és G30-as finom aprítékra lettek kifejlesztve.

Honnan lehet beszerezni az aprítékot?

Vannak termelők akik faaprítékot vagy pelletet árulnak. Rendelésre kiszállítást is vállalnak. A pellet 40-60 forint körüli kilója (bár nagyon jó szárazsági és fűtőértékekkel rendelkezik) a faaprítéknak viszont 15-22 forint körül van kilója.
Érdemes körbekérdeznünk a környékbeli szárító üzemeknél, hátha kedvező árajánlatot találunk. Felkeresni esetleg asztalos üzemeket vagy faipari vállalkozásokat fűrészpor vagy gyaluforgács ügyében. Esetleg Meggy termesztőket megkérdezni felesleges meggymag ügyében. Ha van energia fa ültetvényes a környéken érdemes megkérdezni aprítékot árul-e.

Magamnak is elő tudom állítani a faaprítékot?

Természetesen előállítható. Egy dobos-rostás aprítógépet kell hozzá beszerezni és figyelni a környékbeli erdőírtásokat, mert lehetséges, hogy ingyenesen odaadják a megmaradt ágakat amiből több tonnára való aprítékot is megtermelhetünk magunknak. Gyakorlati tapasztalataink alapján egy megfelelő, traktorral hajtott aprító géppel egy vagy két két szintes családi ház fűtésére való aprítékot egyetlen nap alatt meg tudjuk termelni (ez 2-4 tele pakolt 15 köbméteres pótkocsira való aprítékot jelent). 3-4 pótkocsira való elég lehet egy szezonra egy 200 négyzetméteres ház esetén.